Şerifoğulları'nı Veto Edenler Adına Sordu.

Yeniden Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Osman Cem Karahüseyinoğlu son günlerde Elazığ Belediyesi'nin bazı uygulamalarıyla ilgili kamuoyunun da merak ettiği konularla ilgili açıklama yaptı.

Şerifoğulları'nı Veto Edenler Adına Sordu.

Yeniden Refah Partisi  Belediye Meclis Gurubu Adına Belediye Meclis Üyesi Osman Cem Karahüseyinoğlu imzasıyla yayınlanan açıklmada şu ifadelere yerildi;

Yeniden Refah Partisi olarak; ilimiz adına yapılan doğru işleri her zaman destekleyeceğimizi ancak yanlış iş ve uygulamaların da karşısında olacağımızı her söylemimizde ifade etmiştik.

Bu açıdan son günlerde Elazığ Belediyesi’nin bazı uygulamalarıyla ilgili kamuoyunun da merak ettiği konularla ilgili açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.

Geçen haftalarda Elazığ Belediyesi’nin bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ve kamu zararına uğratıldığı gerekçesiyle basın-yayın organlarında gündeme getirilmiş ve bununla ilgili olarak belediye kaynaklı açıklamalar yapılarak konu ile alakalı olarak vatandaşlar arasında çeşitli spekülatif konuşmalara konu olmuştur.

Bizler, Yeniden Refah Partisi Elazığ Belediye Meclis Üyeleri olarak her fırsatta Belediyemizin  şeffaf ve adil bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade ederken, maalesef Belediye Başkanı Sayın Şahin Şerifoğulları’nın meclis komisyonlarını sadece kendi partili üyelerden oluşturduğu ve “salt çoğunluk” gibi kanunun ve teamüllerin aksine bir tutum sergileyip halkın %62 iradesini görmezden gelip, muhalefet meclis üyelerini yok sayarak, “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket etmiştir.

Komisyon seçimlerinin hukuksuz bir şekilde yapılması sonrasında, bizler Yeniden Refah gurubu olarak bu hukuksuz ve şehrül emin sıfatına aykırı alınan kararı, Elazığ 1.İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararı alınması için ivedilikle taşımıştık. Ancak o günden bu güne geçen sürede 30 günlük savunma süresi içerisinde yapmış oldukları hukuksuzluğun savunmasını veremedikleri gibi, ikinci 30 günlük ek bir süre daha istemişlerdir. Ve yine Elazığ halkının yüzde 62’lik iradesini yok sayan bu anlayış, hukuk ilkelerini ve yargı kurumlarının resmi talebini de yok sayarak bu sürenin bitimi olan 28 Temmuz tarihine kadar da herhangi bir savunma yapmamışlardır. Yargıyı hiçe sayan, mahkemenin istediği bilgi ve belgeleri sunmayacak kadar pervasızlaşan bu davranış karşısında, Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nin nasıl bir karar alacağını,  tüm kamuoyu ve bizler merakla beklemekteyiz.

Bu 3 aylık süreç içerisinde, hemen hemen tüm meclis oturumlarında komisyonların almış olduğu kararların hukuksuz olduğunu, gelecekte oluşacak kamu zararından dolayı, bu hukuksuzluğa destek veren Belediye Meclis Üyelerinin ve Belediye Başkanının sorumlu olacağını ifade etmiştik.

Yine bu geçen süre içerisinde bütçe görüşmeleri, faaliyet raporu görüşmeleri ve stratejik plan görüşmelerinde, belediyenin toplam borcu, SSK ve Maliye borcu, EBUAŞ’ın belediyeye olan borcu ve Villakent projesinin maliyeti gibi konuları da meclis gündemine taşımış ve meclis tutanakları ile kayıt altına almıştık.

Geçen bu süre zarfında gerek Belediye Başkanı gerekse ilgili bürokratlar tarafından tarafımıza ya da kamuoyuna herhangi bir yazılı veya sözlü bilgilendirmede bulunulmamıştır.

Bundan dolayı, Türkiyenin üçüncü, Elazığımızın ikinci büyük partisinin Belediye meclisindeki temsilcileri olarak ve Elazığ Belediye Başkanı  Şahin Şerifoğulları’nı sandıkta veto etmiş olan %62 seçmen  adına Elazığ Kamuoyunun beklediği soruları soruyoruz:

1-2021 Yılında Kentsel Temizlik Hizmetlerini gerçekleştirmek üzere Belediye Meclisinde yaklaşık 40 milyon kredi ve bütçe yetkisi aldıktan sonra neden araçları satın almadınız? Hangi gerekçelerle araçları almak yerine kiralama işine devam ettiniz? Bununla ilgili olarak gerekçelerinizi ortaya koyarak belediye meclisine bilgi verdiniz mi? Belediye meclisinden alınan yetkiler kullanılmadığı takdirde geri dönülüp meclise gerekçeli bir şekilde izah edilmesi gerekmektedir. Bu konu ile ilgili herhangi meclis tutanağı var mıdır? Yeni ihalesini yapmış olduğunuz Kentsel Temizlik Hizmetlerinin araçlarını belediye olarak satın alınması halinde belediyemize ne kadara mal olur? Geçmişte yetki alıp da satın almadığınız araçların bedeliyle bugünkü bedel arasındaki fark vatandaşın cebinden çıkmıştır. Oluşan bu kamu zararı ile ilgili olarak vicdani bir sorumluluk hissediyor musunuz?

2. 2023/33182 ihale numarasıyla Elazığ Belediye Başkanlığı birimlerinde kullanılmak üzere 2023 yılı için araç ve iş makinesi hizmet alım işi için, yakıt ve personel belediyemize ait olarak, yaklaşık 25 milyon bedel ödenirken aradan sadece bir yıl geçmesine rağmen ve TUİK enflasyon rakamları belli iken 2024/122754 ihale numarasıyla ve aynı iş için yine yakıt ve personel Belediyemize ait olmak üzere yaklaşık 75 milyon bedel ödenmektedir.

Şimdi soruyoruz;

En büyük değişken olan yakıt zamlarından etkilenilmeyecek bir şartnamede bu ihalede bir yıl içerisinde ne oldu da %300’lük fark ödeniyor. Bu iş makinalarını ve  Araçları kiralama yerine satın alsanız ne kadar öderdiniz? Daha önce Kentsel temizlik ihalesine bahane olarak yakıt maliyetini gösterirken bu ihalede yakıt da belediye tarafından karşılanmakta. Buradaki %300 lük artış TUİK’e göre mi, ENAK’a göre mi, yoksa Sayın Belediye Başkanının vicdanına göre mi belirlendi?

Sonuç olarak, bizler bu soruların cevaplarını biliyoruz. Bundan dolayı Belediyenin en üst yetkideki makamı olan Belediye Meclisinin Yetki verip “al” dediği araçlarla ilgili olarak oluşan kamu zararı ve görevi kötüye kullanma suçunun oluşup oluşmadığı ile ilgili olarak, İçişleri Bakanlığını, Sayıştay ve Mülkiye müfettişlerini aynı zamanda kamu adına görev yapan cumhuriyet savcılarımızı göreve davet ediyoruz.

Son zamanlarda birçok organize suç örgütüyle mücadele eden, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin üzerine giden İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın bu konunun üzerine giderek en azından kamu vicdanını rahatlatılacağına inancımız tamdır.

Elazığ Eylül ayı Belediye meclis toplantısında soru önergesi olarak vereceğimiz bu soruların cevaplarını bu güne kadar alamadığımız Villakent projesindeki kamu zararı, araç ihalelerinde ortaya çıkan şaibeler, 20 bin torba çimento, EBUAŞ ın belediyeden almış olduğu borçların durumu gibi konularla ilgili yazılı suç duyurumuzu da Eylül meclis toplantısından sonra yapacağımızı ifade etmek isteriz