1600 Yıllık Mozaik Yerinde Korunmalıdır.

YRP Elazığ İl Başkanı Av.Erhun Karakuş 'Elazığ'da Bulunan 1600 Yıllık Mozaik Yerinde Korunmalı ve Turizme Kazandırılmalıdır'dedi.

Elazığ'ın merkeze bağlı Salkaya köyünde geçtiğimiz hafta bir çiftçinin tarlasındaki kazı çalışmaları sırasında, Geç Roma veya Erken Bizans dönemine ait olduğu düşünülen 1600 yıllık bir taban mozaiği ile çevresinde döneme ait çeşitli yapılar ve imalathaneler keşfedildi. Toplam 84 metrekarelik bu tarihi mozaik, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bağlı Müze Müdürlüğü ekiplerince koruma altına alındı.

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden gelen uzman ekipler, mozaik ve çevresindeki yapıların zarar görmemesi için çalışmaların yerinde devam etmesi ve bu alanın korunması gerektiğine dair rapor hazırladı. Ancak, gelen bilgilere göre, yerel yöneticilerin mozağin parçalar halinde sökülüp Elazığ Müze Müdürlüğü'nde sergilenmesi yönünde çalışmalar başlattığı iddia ediliyor.

Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanlığı, bu eserin yerinde korunarak bir açık hava müzesine dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Parti, Palu ilçesindeki köprü gibi tarihi eserlerin turizme kazandırıldığını ve bu mozaiğin de aynı şekilde Elazığ ekonomisine katkı sağlayabileceğini belirtti. Özellikle, Diyarbakır'daki 10 gözlü köprü ve Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin, bulundukları iller için birer turizm merkezi haline geldiği örneğine dikkat çekildi.

Yeniden Refah Partisi, mozağin müzeye taşınmasının yanlış bir adım olduğunu savunarak, kazı çalışmalarının devam etmesi, alanın genişletilmesi ve köyün koruma altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğini kamuoyuna duyurdu.

Bakmadan Geçme