BELEDİYE'DE SÖZLEŞME KRİZİ

İşçiler Bayrama Huzursuz Giriyor

Geçtiğimiz günlerde delege seçimlerini yaparak Elazığ Belediyesi ile Toplu İş Görüşmelerine başlayan Hizmet İş Sendikası ile Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları uzlaşmaya varamadı.

Elzığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tekliflerini oldukça düşük bulduklarından dolayı kabul kabul etmeyen sendika yöneticilerine, 'işçileri sendikanızdan istifa ettiririm' tehdidinde bulundu.

ŞARK KURNAZLIĞI

Hizmet-İş Sendikası ile yasa gereği Toplu İş Görüşmesi sürecini başlatan Başkan Şerifoğulları, sendika temsilcilerine temmuz ayında devletin asgari ücrete yaptığı zam öncesi miktarı baz alarak, ücret artışı yaptığını ifade etmesi sendikacıların tepkisine sebep oldu.

Temmuz öncesi asgari uygulanan ücret üzerinden sendikaya yüzde 70 zam önerinde bulunulsa da asgari ücrete hükümetin verdiği zamdan sonra reel olarak belediyenin teklif ettiği fiyat artış yüzde 20'de kalıyor.

TABLO ORTADA

Asgari ücret, temmuz zammı öncesi itibarıyla her bir işçinin günlük yevmiyesi 166 TL idi. Hükümetin Temmuz zammıyla birlikte bu ücret 216 TL'ye çıktı.

Başkan Şerifoğulları, hükümetin 216'TL ye çıkarttığı günlük asgari ücreti yok sayıp, masaya eski rakam olan 166 TL ile oturup bu rakam üzerinden zam yapacağını söylemesi ve böylelikle oranı yüksek tutup bunun siyasi şovunu yapma gayreti şark kurnazlığı olarak yorumlanıyor ve kabul görmüyor.

HÜKÜMETİN ZAMMINA SAHİP ÇIKILIYOR

Belediye;1 Temmuz itibarıyla iş kanununa göre asgari ücretin altında ücret veremeyeceği için günlük en az 216 TL yevmiye vermek zorunda.

İşçilerden edilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamış olduğu yıllık yüzde 78 enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurulduğunda Şerifoğulları'nın toplamda kendi inisiyatifi ile sadece yüzde 20 gibi bir artış önerdiği öğrenildi.

Başkan Şerifoğulları'nın işçilere yaptığı öneride hesaplamanın Temmuz asgari ücretin açıklanmasından önceki rakam üzerinden yapılarak yüzde 70 gibi bir zam öneriliyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışılması tepkiyle karşılanıyor.

Sendikaya göre ise Temmuz asgari ücret rakamının zaten devletin her çalışana verildiği ve bu rakamın altında işçi çalıştırılamayacağı biliniyor.

Başkan devletin Temmuz ayında çalışana verdiği asgari ücret iyileştirmesinin üzerine sadece yüzde 20 gibi bir artış koyarak bunu kabul ettirmeye çalışıyor.

SENDİKA TEHDİT Mİ EDİLDİ?

Geçtiğimiz günlerde delege seçimlerini tamamlayan Hak-İş sendikasının toplu iş sözleşmesine davet edilerek görüşmelere başlanılması ve Başkan Şerifoğulları'nın reelde yüzde 20 gibi bir artış önerisi karşısında teklifi üyelere taşıyan sendika yönetimi, işçilerin bu teklifi kabul etmediklerini belediye yetkililerine ilettiği dile getiriliyor.

Sendika yönetiminin, Başkan Şerifoğulları'na teklif edilen maaş artışlarını kabul edilebilir olmaktan ve reel enflasyondan çok geride kalması dolayısıyla kabul edilmediğini ifade edildi.

Sendika yöneticilerinin işçilerle görüşüp istişare ettikten sonra yüzde 20 zam teklifini kabul etmeyeceklerini dile getirmelerinin ardından Başkan Şerifoğulları'nın 'sendika üyelerinizi istifa ettirip başka sendikaya geçiririm' tehdidinde bulunması da bir belediye başkanı olarak bugüne kadar görülmemiş bir tavır olarak yorumlandı.

HAK-İŞ' İ KARŞIYA ALMAK HÜKÜMETİ KARŞIYA ALMAKTIR

Başkan Şerifoğulları'nın sendika yetkililerini, işçileri sendikadan istifa ettirme tehdidinin aslında Elazığ Hizmet İş Sendikasını değil, Hak İş'i karşısına alması dolayısıyla da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşısına almak olarak görülüyor.

Ak Parti Hükümetiyle yakın olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinde ciddi bir ağırlığı olan Hak-iş Sendikasına böylesi bir tavır ortaya koymak hem sendikanın hem de hükümetin tepkisine sebep olur ki bunun da mutlak bir siyasi bedeli olur değerlendirmesi yapılıyor.

ŞERİFOĞULLARI'NIN İŞÇİLERLE SORUNU NE?

Başkan Şerifoğulları'nın her fırsatta çalışanlarını enflasyona ezdirmeyeceğini sözde ifade etmesine rağmen, Ocak ayından bugüne kadar yaklaşık olarak 7 aydır işçilerin haklı zam talepleri karşısında işi her defasında yokuşa sürmesi, işçilerle sorunu ne? yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Belediyeye yakın bazı çevreler Şerifoğulları'nın bürokratlar tarafından yanlış yönlendirildiğini, yaşanan ekonomik şartlar, TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon ile piyasadaki reel enflasyonu gözardı edip sadece başkanın gözüne girmeye yönelik teklif ve öneriler geliştirmesi ve bunu başkan Şerifoğulları'na da benimsetmesi, başkanı da zor durumda bıraktığını ifade ediyor.

Belediye yakın bazı çevreler ise Şerifoğulları'nın geldiği günden beri işçilere karşı olumsuz bir bakış açısının olduğu, bu nedenle zam taleplerini dikkate almadan kendi istediği rakamları kabul ettirtmek istediğini ifade ediyorlar.

Hangi gerekçe ile olursa olsun olayın sosyal ve siyasal boyutunu göremeyen bürokratların bu tavrının devam ettirilmesi, Başkan Şerifoğulları'nı hem çalışanlar hem de kamuoyu nezdinde zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

HABER:MEHMET ŞAĞBANŞUA Admin

Bakmadan Geçme