İHALE İPTAL EDİLEBİLİR

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları tarafından 20 Mayıs Cuma günü yapılacağı açıklanan alt yapı ihalesiyle ilgili ifade edilen yeni iddia ortalığı karıştıracak.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlu tarafından Elazığ şehir merkezinde yaklaşık olarak 15 gün önce yaşanan sel felaketinin ardından sosyal medya paylaşım yapılarak duyurulan alt yapı ihale sürecinin hukuki eksiklerden dolayı sıkıntıya girebileceği ifade edildi.

BELEDİYE MECLISI'NDE KARAR ALINDI MI?

Elazığ Belediyesinin 20 Mayıs Cuma günü yapacağı 'ELAZIĞ İÇMESUYU, KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU HATTI 1 BÖLGE YAPIM İŞİ'ihalesi ile Belediye meclisi tarafından alınması gereken 'Yıllara Sari İhale'kararının alınmadığı iddia edildi.

UZMANLAR ALINMASI GEREKİR DİYORLAR.

Uzmanlar yapım süresi 900 gün olan ihale ile ilgili olarak 5393 Sayılı Belediye kanununun 67.Maddesine göre belediye meclisinden 'yıllara sari ihale' kararı alınmasını gerektiğini iddia ettiler.

KANUN NE DİYOR?

5393 Sayılı Belediye kanununun 67.Maddesine göre' Belediyede belediye meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; makine-teçhizat bakım ve onarım işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri; sağlıkla ilgili destek hizmetleri; fuar, panayır ve sergi hizmetleri; baraj, arıtma ve katı atık tesislerine ilişkin hizmetler; kanal bakım ve temizleme, alt yapı ve asfalt yapım ve onarımı, trafik sinyalizasyon ve aydınlatma bakımı, sayaç okuma ve sayaç sökme-takma işleri ile ilgili hizmetler; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir.' Buna göre süre kanunda öngörülen süre aşımı söz konusudur.

DANIŞMANLIK HİZMETİ İÇİN KARAR ALINMIŞ

Elazığ Belediye Meclisi 02/09/2021 tarihli toplantısında Elazığ Merkez Kanalizasyon ve Yağmur Suyu, Elazığ Atık su Arıtma Tesisi ve Elazığ Merkez İçme Suyu Hattı için Danışmanlık Hizmeti alımı ihalesi için 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 67.maddesine göre (Yıllara Sari) üçüncü kişilere gördürülmek üzere gerekli yetkinin verilmesine, gerekli işlemlerin yapılmak üzere kararın bir örneğinin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğüne tevdiine, oybirliğiyle karar vermiş.

DANIŞMANLIK HİZMETİ ALIM İHALESİ

Süresi 1500 gün olan 'Elazığ Merkez Kanalizasyon ve Yağmur Suyu, Elazığ Atık su Arıtma Tesisi ve Elazığ Merkez İçme Suyu Hattı için Danışmanlık Hizmeti alımı' ihalesi 29.12.2021 tarihinde yapılmış 13.143.000,00 TL bedelle ihaleyi alan firmayla 27.01.2022 tarihinde sözleşme imzalanmış.

ASIL İHALE İLGİLİ ALINAN KARAR YOK

Danışmanlık hizmeti alım ihalesini yapabilmek için Belediye meclisinden Yıllara sari ihale kararı yetkisi alan Belediye yetkililerinin ELAZIĞ İÇMESUYU, KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU HATTI 1 BÖLGE YAPIM İŞİ'ihalesi ile Belediye meclisi tarafından alınması gereken 'yıllara sari kararını ihale'kararını almadıkları öğrenildi.

İHALE İLANINDA DÜZELTME YAPTILAR

Elazığ Belediyesi 'ELAZIĞ İÇMESUYU, KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU HATTI 1 BÖLGE YAPIM İŞİ' ihale ilanına 14 Nisan 2022 tarihinde çıktıktan sonra hata yapıldığı fark edilince 30 Nisan 2022 tarihinde düzeltme ilanına çıkmıştı.

BÜYÜK BİR HATA YAPILMIŞTIR.

Konu ile görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar'İşin süresi 900 gün olduğundan sözkonusu ihalenin yapılabilmesi için 5393 sayılı belediye kanunun 67.maddesi gereği belediye meclisinden'Yıllara sari İhale'kararının alınması kanuni zorunluluktur.02/09/2021 tarihinde alınan meclis kararı danışmanlık alımı ihalesi için yapıldığından bu ihale ile alakası yoktur.Belediye yetkilileri bu kararı almamakla büyük bir hata yapmışlardır.'dediler.

İHALE İPTAL EDİLEBİLİR

Şahin Şerifoğulları'nın belediye başkanı olmasından sonra Elazığ Belediyesi'nde daha önceki yıllarda hiç görülmemiş bir şekilde ihale iptalleri yaşandı.

Şahin Şerifoğulları'nın Belediye Başkanı olduğu tarihten bugüne kadar yapılan 52 ihale iptal edildi.

2020 yılında yaptığı ihalelenin 10'unu iptal eden Elazığ Belediyesi 2021 yılında yaptığı ihalelerin 33'ünü, 2022 nin ilk beş ayında ise 9 ihale iptal etti.

Yaşanan süreçte yönetim hataları ve tecrübesizlik dikkate alındığında alt yapı ihalesinin akıbetinin ne olacağı kamuoyu tarafından merak ediliyor.

HABER:MEHMET ŞAĞBANŞUA Admin

Bakmadan Geçme