SADECE BİR DÜNYA VAR

Çekül Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban Erzincan ilinin Kemaliye ilçe yakınlarında bulunan altın madenlerinin kapatılmasını istedi.

Balaban yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi.'2022 yılında yaşadığımız çevre felaketleri ülkemiz ve ilimizi derinden etkilemeye devam ediyor. Özellikle komşumuz Erzincan ilinin Kemaliye ilçe yakınlarında bulunan altın madenlerinin siyanür ve sülfirik asit kullanılarak çıkarılması bu riskin boyutlarını küresel ölçekte artırıyor. Milyonlarca yılda oluşmuş Fırat nehri ve onun habitat alanları kimyasal zehir alanlarının baskısı altında yaşam mücadelesi veriyor. Çöpler köyünde bulunan siyanür ve sülfirik asit havuzları karasu nehrinin 350 m.yakınında olması düşündürücü. bölgenin aktif deprem kuşağında olması bu riski dahada büyük hale getiriyor. Meydana gelecek büyük bir deprem, heyelan,sel felaketi veya kaza karşısında nehirlerin kirlenmesi kaçınılmaz. Bu durum mezopotamya olarak adlandırılan Firat nehri ve onun tüm çevresiyle birlikte barındırdığı eko sistemin büyük bir tehditle karlı karşıya olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. Yaşanacak her felaket adeta havzasının ölmesi anlamına geliyor. Bundan dolayı çevremizdeki tüm canlıları tehdit eden bu maden ocaklarının kapatılması gerekiyor.
2022 5 Haziran dünya çevre günündeki sloganımız olan #SadeceBir dünya var...gerçeğini tekrar hatırlatıyoruz.
Dünyamızın zamanı daralıyor. Bu güzel mavi gezegene yaptığımız baskılar her gün artarak devam ediyor. Küresel ısınma, kimyasal atıklar, hava ve su kirlenmesinin artarak devam etmesi dünyamızı tehdit ediyor. 21.yy.içinde küresel ısınma sonucu ülkemizin bir bölümü çölleşme tehlikesi altında kalacak. Kuraklık kapımızda.temiz şu kaynaklarına olan ihtiyacımız artarak devam ediyor. Insanoğlu ve doğadaki birçok canlı altın olmadan yaşayabilir ama temiz su olmadan yaşayamaz. Bundan dolayı doğa ile uyum içinde sürdürülebilir dengelerle ekosistemimizi ve toplumlarımızı daha kapsayıcı, daha adil ve daha uyumlu hale getirmek için dönüşümün tam zamanı. Çekül Vakfı olarak gezegenimize olan saygımızı ve bağımızı birçok proje ile hayata geçiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki , Başka bir dünya yok. #SadeceBir Dünya var ve onu korumak bizim elimizde. Admin

Bakmadan Geçme