SEÇİM MARATONU BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi seçime götürecek olan kararı imzalaması ve Resmi Gazetede 10 Mart 2023 tarihi itibarı ile yayınlanmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Tarafından 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile 28.Dönem Milletvekili Genel Seçim takvimi belirlenerek ilan edildi.

Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından YSK tarafından 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan seçim takvimi gün gün belirlenerek ilan edildi. Buna göre; Cumhurbaşkanlığı adaylığı için YSK'ya yapılacak başvurular 19 Mart'ta başlayacak ve 19 Nisan'da YSK tarafından ilan edilecek. Siyasi Partiler ise Milletvekili aday listelerini 9 Nisan'a kadar YSK'ya verecekler. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta, Milletvekili kesin aday listesi ise 19 Nisan'da ilan edilecek.

Siyasi Partilerde Hummalı Çalışmalar Başladı…

Seçim takviminin belirlenmesinin ardından seçime girecek olan 36 siyasi partide hummalı bir çalışma başladı. Kurulan ittifaklara dahil olan siyasi partiler bir yandan ittifak pazarlıkları için mekik dokurken diğer yandan illerde belirlenecek milletvekilliği sıralaması ve ittifak içinde yer alıp almama hususları değerlendiriliyor. Siyasi partiler milletvekilliği aday adaylarını belirleme hususunda ön yoklama, anketler, ön seçim, teşkilatlarda temayül yoklamaı, STK ve kanaat önderleriyle görüşmeler gibi bir çok seçeneği değerlendiriyor.

Elazığ'da Büyük Heyecan Yaşanacak…

5 Milletvekilinin seçileceği Elazığ'da 14 Mayıs'ta büyük heyecan yaşanacak. Zira Ak Partinin siyasi arenaya çıktığı tarihten beri kimi dönem 4, kimi denem ise 5 vekille temsil edildiği Elazığ'da bu kez işlerin Ak Parti için çok kolay olmadığı kulis bilgilerinde yer alıyor.

Cumhur ve Millet İttifakının Elazığ'da ittifaklarla mı yoksa partilerin bağımsız mı seçime gireceği henüz belli olmazken, yine kulis bilgilerine göre Elazığ'da ittifaklarla partilerin seçime girmesi bekleniyor. Milletvekilliği aritmetiğinin aday profili ve ittifakların pazarlıkları sonrasında oluşacak sıralamalara göre belirleneceğinin yüksek olduğu kulislerde konuşulurken, yapılan anketler ve kamuoyu yoklamalarında CHP Milletvekili Gürsel Erol ve MHP Milletvekili aday adayı Prof.Dr. Bilal Çoban dışında ismi öne çıkan aday bulunmuyor. Elazığ halkının her seçim döneminde listelerde görmek istediği Prof.Dr. Yasemin Açık'ın ismi henüz bir parti ile anılmazken, eski Vali Cahit Kıraç'ın İYİ Parti için potansiyel aday olduğu değerlendiriliyor. 17 Mart 2023 tarihinde sona erecek olan Bürokratların istifa süreçlerinin ardından siyasi partilere yakın isimlerin de netleşmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme