Av. Karakuş 'Açık bir şekilde hukuka aykırılık söz konusu'

Elazığ Belediyesinin Nisan ayı meclis toplantısında yaşanan komisyon seçimlerinin yargıya taşınması ile ilgili konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Merkez İl Sorumlusu ve bir önceki dönem il başkanı Av. Erhun Karakuş''Açık bir şekilde hukuka aykırılık söz konusu' dedi

Av. Karakuş 'Açık bir şekilde hukuka aykırılık söz konusu'

Elazığ Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısındaki komisyon seçimlerinde yapılan usulsüzlük iddiaları konusunda Yeniden Refah Partisi işin peşinin bırakmıyor. Elazığ Valiliğine yapılan itirazdan sonra bu defa da konu Bölge idare mahkemesine taşındı.  Yeniden Refah Partisi Genel Merkez İl Sorumlusu ve bir önceki dönem il Başkanı Av. Erhun Karakuş, belediyenin muhalefetten meclis üyesi almamalarını gereksiz ve yanlış bir hamle olarak değerlendirdi.  Karakuş, dün itibariyle meclis üyeleri ve Osman Cem Bey tarafından davanın açıldığını söyledi. Yaşanan olayları hukuki açıdan  değerlendiren Av. Erhun Karakuş, “Benim hukuki nitelendirmelerime göre açık bir şekilde hukuka aykırılık söz konusu. Çünkü meclis üye komisyon seçimleri salt çoğunluğa göre değil nisbi temsil sistemine göre seçilir. Bilakis Elazığ Belediye Meclisinde hiçbir partinin 19 oran salt çoğunluk meclisi üyesini çıkaramadığını farz edersek yani bu meclis beş sene boyunca komisyonsuz mu çalışacak. Böyle düzen olmaz. Dolayısıyla burada nisbi temsil sistemi vardır. Belediye başkanının gözden kaçırdığı durum budur. Nisbi temsil sisteminden sonra da basit oran sistemine göre meclis üyelikleri dağıtılır. Bunun formülasyonu da gerek Türkiye Belediyeler Birliğinin internet sitesinde gerekse Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Mart ayı içerisinde bütün belediyelere meclis çalışma ve komisyon oluşturma rehberi gönderilmiş. Bu rehberdeki örneklemede dahi bizim anlattığımız şekilde nisbi temsil ve basit orantı sisteminin yapılacağı açık bir şekilde ifade edilmiş. Ve buna ilişkin sayısızca Danıştay Yüksek mahkeme kararı bulunuyor. Dolayısıyla bu karar hukuka aykırı bir karardır. Ben bu kararın idare mahkemesinden döneceğini iptal olacağını düşünüyorum çünkü formül basit. Partinin çıkardığı meclis üye sayısı kaçtır? 6. Elazığ Belediyesinin başkan dâhil üye sayısı kaçtır? 38. 6’yı 38’e bölersiniz çıkanı komisyonda kaç üye ile temsil edecek? Bizimkiler 5 üye dediler. Çarpı 5 yaptığınız zaman CHP ve Yeniden Refah grubunun çarpanı 0,78 Basit orantı sistem de 0,50’nin üstünü 1’e tamamlayacağı için 3 tane AK Parti 1 tane CHP 1 tane Yeniden Refahın komisyon üyelerinin imar komisyonuna ve diğer 11-12 komisyona seçilmesi gerekiyordu. Yapılan işlem benim hukuki değerlendirmeme göre kesinlikle hukuka aykırıdır, dedi.

MECLİS SIKINTI YAŞAR

Komisyona muhalefet parti gruplarının alınmaması durumunda bunu meclise gelen her türlü komisyon raporunu mecliste meclis üyelerinin madde madde değerlendireceklerini ifade eden Karakuş, “Burayı o zaman meclis komisyon gibi çalıştırmak zorunda kalacağız. E ne olacak belediye meclisi her ay gereksiz yere 4-5 gün yapmış olacak. Bu da belediyenin işini yürütmenin faaliyete geçmesini sıkıntıya sokacak. Burada yaşanacak tartışmalar Elazığ gündemine gelecek. Muhalefet meclis üyeleri doğal haklarıdır. Meclisteki tartışmalar bizim ulusal gündeme çıkmamıza sebebiyet verecek. Elazığ Belediyesine zarar verecek. En büyük zararı da Belediye Başkanına verecek. Dolayısıyla ben gereksiz bir hamle olarak görüyorum, dedi.

BUNUN AK PARTİYE VE BELEDİYE BAŞKANINA FAYDASI YOK

Muhalefet Meclis üyelerinin komisyonlara alınmasını Son olarak bunun AK Partiye ve Şahin Bey’e bir zararının olmadığı gibi faydası olacağı kanaatinde olan Karakuş,  aksi durumda belediyedeki işlerin arap saçına döneceğini ifade ederek, şu an kurulan komisyonların mahkeme iptaline yani yok hükmünde olduğuna karar verecek. Çünkü kanuna muhalif bir şekilde oluşturulmuş. Dolayısıyla arap saçına dönecek Belediye meclisindeki işler. Aklıselim davranılıp burada demokratik bir şekilde 3-1-1 şekilde komisyonların oluşturulmasında fayda var. Bunun AK Partiye Şahin Bey’e bir zararının olmadığı gibi faydası olacağı kanaatindeyim.  Bakın İl Genel Meclis Başkanı oy birliğiyle seçildi. Kim rahatsız oldu? Herkesin de hoşuna gitti ve İl Genel Meclisinde şimdiye kadar bir tartışma da olmadı, komisyonlara yeterli olan üyeler seçildi. İl meclisi ile ilgili en ufak bir tartışma görmedik. O güzelliği İl Genel Meclisinde yarattılar. Bu Elazığ Belediyesinde de olabilirdi “dedi.