BİR DEPREM VURDU BİR DE İLGİSİZLİK

Bir dönem Elazığ'ın en gözde mahallesi bugünlerde balici ve tinercilerin merkezi haline gelmiş durumda. On üç bin beş yüz vatandaşın yaşadığı mahallenin 6 Şubat depremi sonrası kaderine terk edildiğini söyleyen İzzetpaşa mahalle muhtarı Ali Ekber Ant yetkililerden sorunlarının çözülmesinde aceleci davranmalarını istedi.

BİR DEPREM VURDU BİR DE İLGİSİZLİK

Elaziginsesi.com haber sitesinden Erhan Dabak’a konuşan İzzetpaşa Mahalle Muhtarı Ali Ekber Ant mahallesinin içler acısı durumunu şöyle açıkladı

AĞIR HASARLI BİNALAR TİNERCİ VE BALiCİLERİN MESKENİ HALİNE GELDİ

Mahallenin genel sorunları depremle alakalı. En büyük sıkıntılarımız ağır hasarlı binaların yıkılmaması. Çok gecikti. Hemen hemen her sokaktan şikayetler geliyor. Gece oldu mu ateş yakıyorlar. Balici,tinerci, son zamanlarda fuhuşta başladı. Vatandaşlar taksi ile geliyor. Bayan erkek içeri giriyor. Ciddi anlamda yoğun bir şikayet var. Bununla alakalı bir önlem alınmadı.Bununla ilgili önlem alınabilirdi. Geçmiş depremlerden bir ders çıkartabilirdik.  Bir yazı ile evleriniz yıkılmayana kadar kapı pencereleri sökmeyin dendi. Vatandaş evlerinin ağır hasarlı olduğunu öğrendi. İki üç gün içinde taşındı. Ondan sonra kapı pencereleri sökmeye başladılar.

AĞIR HASARLI BİNALAR SAĞLIK AÇISINDAN TEHLİKE SAÇIYOR

Mahallede Sağlık açısından çok büyük sıkıntı yaşamaktayız. Ağır hasarlı binalar şu anda çöplüğe dönmüş durumda. Önünden geçtiğinizde ağır bir koku var. Vatandaş orayı çöp niyetine kullanıyor. O konuda da yoğun bir şikayet alıyoruz. Üzüldüğüm konu biz ikinci depremi yaşadık. İlk depremde acemiliğimiz oldu. Bizim ikinci depremde tecrübe edinmemiz lazımdı. Ağır hasarlı binaların yıkılması çok gecikti. Bu süreç daha da uzayacak. Bu konuda da tepkili vatandaşlar.

YIKIMLAR ESNAFA VE VATANDAŞLARA MAĞDURYET YAŞATIYOR

Diğer bir konu yıkımlar bazı yerlerde başladı. Hiç kontrol yok. Yıkım ekibi geliyor. Su kullanılmıyor. Toz topraktan dolayı da yoğun şikayet var. Esnaf şikâyetçi

Şehit yüzbaşı tahir caddesinde bina yıkıldı. Bir esnaf üç gün dükkanımı kapattım gittim. Benim zararım 50-60 bin tl dedi. Bunu kim ödeyecek diyor. Tozdan topraktan kapatmak zorunda kaldım diyor. Yıkım ekiplerinin denetlenmesi lazım. Gelen vatandaş bize tepki gösteriyor. Su kullanılmıyor diye. Yıkım sahasına gidiyoruz. Bizi gören yıkımcılar muhtar geldi. Islık çalıp suyu   kullanmaya başlıyorlar. Biz gittikten sonra yine aynı şeyler yaşanıyor. Bizim sürekli yıkım ekiplerinin başında bekleme imkanımızda yok.

VATANDAŞLARDAN ŞİMDİ DAHA ÇOK ŞİKAYET ALIYORUZ

Eskiden depremde yıkılan ağır hasarlı binalarda 3-4 yerden şikayet alıyorduk. Madde bağımlılarının sayısı mı arttı. Ortam mı bozuk. Bütün ağır hasarlı binalardan şikayet geliyor. Demek oluyor ki her geçen gün madde bağımlıları  veya alkol alanların sayısı artıyor. Aşırı derecede şikayet var.

Biz dilekçe topladık.  Bir an önce yıkılıp yapılması için bir hafta oldu dilekçe toplayalı.  Emniyet konusunda ciddi anlamda şikayet almaktayız. 31 Temmuz tarihinde kubbeli caminin orada bir çatışma çıkmıştı. Sabah olay yerine gittim. Vatandaşların camları çatı olukları her taraf delik deşik olmuş.

Şehit teğmen Nadir Ozan sokakta sıkıntı var.  Geceleri o bölgede silah sıkan çok oluyor. İzzetpaşa mahallesi şehrin merkezi gözde mahallesi ama şu an çok kötü durumdayız. Gece vatandaş tedirgin. Silahlar çok sıkılıyor. 13-14 yaşlardaki çocuklarda silah var. Kimseye bir şey söyleyemiyorsun.  Şehit teğmen Nadir Ozan sokakta şikayetler hiç kesilmedi. Vatandaş aradı saat 02.00 gibi çatışma oldu. Bekçilerde yetersiz. Bekçi sayılarının artırılması gerekiyor. 

Mimar Faruk caddesinde bir parkımız var. O parkı aileler kullanmıyor. Madde bağımlıların alanı olmuş. En son vatandaştan gelen şikayet fuhuş merkezi diye.  Bayanlar orada gelip oturuyor. Oradan götürüyorlar. Ben orası içinde imza toplamıştım. Emniyete de vermiştim. Günlük orada sürekli olay oluyor. Biz oraya bir mobese kamerası istiyoruz. 

Kubbeli cami civarında ve Şehit teğmen Nadir Ozan sokakta vatandaşlar her gün imza toplayalım diye baskı yapıyorlar. Yine ne oluyor fatura bize kesiliyor. Biz sıkıntıları bildiriyoruz.

Mahallemizde bekçi yetersiz diye dilekçe vermiştim. Hatta sokakları bir bir yazdım verdim. 

Kültür mahallesinde evini satan bir vatandaş kubbeli cami yanında yeni bir bina yapıldı. Sıfır ev almış. Buradaki evi de satacağım her akşam silah sesinden usandık. Diye şikayet etti. Korkuyoruz balkonda oturamaz olduk. Vatandaşa yazık günah. 

HAK SAHİPLİĞİ SORUNLARI YAŞANIYOR

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hasar tespit kontrolü yaparken bitişik nizamda örnek Mehmetçik sokak numara yedi de ağır hasar vermiş. 7/1 hasarsız. Çatı bir, temel bir, kolon bir olmasına rağmen sadece bir binaya ağır hasar vermiş. Bu bina yıkıldığı zaman o iki binada yıkılmak zorunda kalıyor. Vatandaş gidip hak sahipliğine başvuruyor. Binaları hasarsız görülüyor. Hak mağduriyeti doğuyor.  

Bu maliye lojmanlarında başımıza geldi. Aynı sistem hepsi bir iki binaya ağır hasar verdiler. Yandakine ağır hasar vermediler. Vatandaşlar hak sahibi olamadı. Hak sahibi olmaları için iki sene dilekçe yazdık. İki sene boyunca vatandaşlar mağdur oldu. Bina yıkıldı. Sisteme bakıyorlar. Evleri hasarsız görülüyor. Aynı hataya yine düştüler. Şu anda 32 daire mağdur durumda.  Başvuruları da kabul olmuyor. 

KURUMLAR BİRİ BİRLERİ İLE KOPUK

Belediye bir numarataj çalışması yaptı. Adres ve kapı numaraları değişti. Adres değişikliği yapma daha zorlaştı. İki kurum arasında adresler biri birini tutmayınca sorun yaşanıyor. Belediye kurumlara defalarca yazı gönderilmesine rağmen faturaları güncelleyin diye. Vatandaş mağdur olmasın. Ama yapmıyorlar. Öyle yaşlı insanları adreslerini alamadıkları için mağdur oluyorlar ki. Yazık bu insanlara.

YETKİLİLER SAHADA OLSUN

Bir de ben yetkililerden sahada olmalarını istiyorum. Kurumları gezsinler. Vatandaşlardan bu konuda da şikayetler var. Gittiğimiz yerlerde bize doğru dürüst cevap vermiyorlar diye serzenişte bulunuyorlar. Denetim olması lazım. 

Biz vatandaşın verdiği vergilerle maaşımızı alıyoruz. Vatandaş kendi parası ile bazı yerlerde rezil oluyor. Kurumlarda denetlemeler yok.