Çavaş: 'Yolsuzluk Toplumsal Adaletin Zedelenmesine Neden Oluyor'
SAGEPDER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çavaş, yolsuzlukla mücadeleye yönelik yaptığı açıklamada yolsuzluğun ekonomik kalkınmayı engellediğini, toplumsal adaleti zedelediğini ve vatandaşların devlete olan güvenini sarstığını belirtti.
Strateji Geliştirme ve Planlama Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çavaş, yolsuzlukla mücadelenin devlet ve toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan bir basın açıklaması yaptı.
Prof. Dr. Mehmet Çavaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
Ülkemizde, geçmişten bugüne ortaya çıkan birçok yolsuzluk vakası, ne yazık ki ekonomik kalkınmayı sekteye uğratmış, toplumsal adaleti zedelemiş ve vatandaşların devlete olan güvenini sarsmıştır. Kamu kaynaklarının etkin kullanımını olumsuz etkileyen yolsuzluk, toplumun refah düzeyini düşürmektedir. Bu sorunların temelinde, etkin yasaların, etkili denetim mekanizmalarının ve ağır yaptırımların eksikliği yatmaktadır. Yolsuzluk ile mücadele kararlı bir irade, kapsayıcı reformlar ve yolsuzluğa zemin hazırlayan koşulların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Bu nedenle;
1. Kamu ihaleleri ve kamu harcamaları şeffaf olmalı, bağımsız denetim organları tarafından denetlenerek vatandaşların erişebileceği açık bir veri tabanında paylaşılmalıdır.
2. Mevcut denetim birimleri güçlendirilmeli ve siyasi baskılardan bağımsız hale getirilmelidir.
3. Yolsuzluk yapan kişi ve kurumlara yönelik cezalar caydırıcı hale getirilmeli, soruşturmalar şeffaf ve tarafsız bir şekilde kamu yararı gözetilerek yürütülmelidir. Bunun için gerekli olan güçlü bir hukuki altyapı oluşturulmalıdır.
4. Halkın gördüğü, bildiği yolsuzlukları şikâyet etmesi teşvik edilmeli ve bunun için güvenli ihbar hatları kurulmalıdır.
5. Kamu görevlileri ve Siyasi Aktörler için etik eğitimleri zorunlu hale getirilmeli, Siyasi Partiler için etik yasası çıkarılarak etik ihlallerine karşı caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır.
6. Medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının yolsuzlukla mücadele etmesi, araştırmalar yapması ve bunları kamuoyu ile paylaşması yasal güvence altına alınmalı, baskı ve sansüre karşı hukuki tedbirler uygulanmalıdır.
Unutulmalıdır ki yolsuzluk ile mücadele hem devletin hem de toplumun ortak sorumluluğudur. Bu kapsamda şeffaf, adil ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı ile bir taraftan yolsuzlukla mücadele kararlı bir şekilde yürütülürken diğer taraftan da gerekli olan yasal altyapılar oluşturulmalıdır.
Herkes şunu bilmelidir ki sorunun çözümü, sinekleri öldürerek değil, bataklığı kurutmakla mümkündür. Millet, iktidar ve muhalefetin kavga yerine işbirliği içerisinde, ortak akıl ile ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasi birçok problemini çözmesini beklerken, toplumun kutuplaştırılması kimseye fayda sağlamayacaktır. Millet, siyasi aktörlerin problemin değil, çözümün bir parçası olmasını beklemektedir. Çözümün parçası olmayanların şikâyet etme hakkı bulunmadığını kamuoyuyla paylaşıyor, saygılarımı sunuyorum.