Denetim de , dokunan da Yok.

Elazığ İl Özel İdaresi 2017 yılından bu yana Sayıştay tarafından denetlenmiyor.

Denetim de , dokunan da Yok.

Elazığ İl Özel İdaresi ile ilgili son dönemde çok ciddi iddialar gündeme gelmiş durumda. 2017 yılından bu yana Sayıştay denetimi yapılmayan İl Özel İdaresi’nde, denetimsizlik ortamının sağladığı rahatlıkla yöneticilerin hatalı, kanunlara aykırı ve yanlış uygulamalarda bulunduğu öne sürülüyor.

2020 Elazığ depreminden sonra, özellikle uzun süre konuşulan hasarlı binaların yıkımı ve ihale süreçleri ile alakalı bugüne kadar herhangi bir somut atılmadı. Elazığ İl Özel İdaresi yöneticilerinin, Sayıştay denetimi yapılmamasının rahatlığını  bu süreçlerde bir fırsat olarak değerlendirdikleri iddia ediliyor.

2020 yılının Ocak ayında göreve başlayan Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş’in görev süresince hizmet verimliliğinde düşüş yaşandığı belirtiliyor. Deprem sonrası yıkım işlerinde yaygın olarak dile getirilen adam kayırmacılık uygulamaları, mevzuata aykırı işlemler yapılmasının kamu zararı doğurduğu dile getiriliyor.

Elazığ İl özel İdaresinin mülkiyetinde olan 54 bin 540 bin metrekarelik arsanın 5 bin 84 metrekaresini, ‘Belediye hizmet alanı’ olarak Elazığ Belediyesi'ne bedelsiz veren Elazığ İl Özel idaresi yapılan itirazlara rağmen konuyu bugüne kadar yargıya taşımaktan kaçınıyor.

Elazığ İl Özel İdaresi’nde özellikle bütçenin kötü yönetildiği, bazı harcamaların örtülü bir şekilde yapıldığı ve bu durumun iş yapan firmaların hak edişlerinin zamanında ödenememesine neden olduğu iddiaları öne çıkıyor. Ayrıca, yüklenici firmalar arasında ayrım yapıldığı ve bu ayrımcılığın, köy konutlarının yıkımı için gelen ödeneklerin dağıtılmasında da etkili olduğu ifade ediliyor. Bu yüzden özellikle köylerde  yıkım işlerinin halen tamamlanamadığı belirtiliyor.

Mali uzmanlar, 2017 yılından beri denetlenmeyen Elazığ İl Özel İdaresi’nin mali açıdan acilen denetlenmesi gerektiğini, yapılacak denetimlerdebir çok hatalı uygulamanın tespit edilebileceğini vurguluyor.

2017 Yılından beri Sayıştay tarafından denetlenmeyen Elazığ İl Özel İdaresi ile ilgili çokça konuşulan iddialar karşısında siyasilerin hiçbir adım atmamaları da kamuoyu tarafından oldukça manidar bulunuyor.