İHALE HUKUKA UYGUN MUŞ!

Ankara 13. İdare Mahkemesi'nin aldığı Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan zengin maden yataklarının işletilmesi için yapılan ihalenin iptal edilmesi kararı Danıştay tarafından bozuldu.

İHALE HUKUKA UYGUN MUŞ!

Danıştay 13. Dairesi 14 Eylül 2022 tarihinde oy birliği ile aldığı kararla; “Ankara 13. İdare Mahkemesi'nin 29/04/2022 tarih ve E:2022/381, K:2022/998 sayılı
kararının iptale ilişkin kısmının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca BOZULMASINA” hükmetti. 
İŞTE BOZMA GEREKÇELERİ 
Danıştay kararında; ihalenin ilgili mevzuatlar çerçevesinde yapıldığı,ihale şartnamesinde ve ihale kararında hukuka aykırılık bulunmadığı, ihale bedellerinin belirlenmesinde idarenin takdir yetkisinin olduğu, ihale bedelinin yüksek belirlenmesinde kamu zararı olmadığı gibi nedenlerle İdare Mahkemesinin kararında hukuki isabet bulunmadığı ifade edildi. 
DANIŞTAY KARARI
“…Ara ve uç ürün üretme şartını içeren ihalelerde taban ihale bedelinin rezervin özelliklerine bağlı olarak aktarılan mevzuatta belirlenen formüllere uygun olarak hesaplanması gerektiği, ihaleye konu maden sahasının koordinatlarının, kesitlerinin, arazi yapısının, muhtemel rezervin ve tenörün teknik değerlendirme raporları ve analizlerle ortaya konulduğu, MTA'nın 18/04/2022 tarihli cevabi yazısı ekinde, bölgenin altın (au), cu (bakır), çinko (zn), demir (fe), kobalt (co) ve kadmiyum (cd) bakımından zengin olduğu bilgisine ve fizibilite çalışmaları ile tam teknoloji testleri sonuçlarına yer verildiği, 3213 sayılı Kanun'un ve Maden Sahaları İhale Yönetmeliği'nin aktarılan hükümleri uyarınca maden sahasının ve rezervin niteliklerini dikkate almak kaydıyla taban ihale bedelinin belirlenmesinde davalı idarenin takdir yetkisine sahip olduğu, idarenin takdir yetkisinin kamu yararı dışındaki gerekçelerle kullandığına yönelik bilgi ve belgenin dosyada bulunmadığı, nitekim davacının iddiasının taban ihale bedelinin yüksek belirlendiği yönünde olduğu, kamuya gelir getiren ihalelerde ihale bedelinin yüksek belirlenmesinin kamu yararına uygun olduğu, taban ihale bedelinin yüksek belirlenmesinin kamu zararına neden olmayacağı göz önüne alındığında, dava konusu ihale ilanı, ihale şartnamesi ve ihale kararında hukuka aykırılık, anılan işlemlerin kısmen iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararında hukukî isabet bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

KARAR KESİN
Danıştay kararında;“2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 14/09/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” denilerek kararın kesin olduğu da ifade edildi.

HABER:MEHMET ŞAĞBANŞUA