Mehmet Şağbanşua

'YETER! SÖZ MİLLETİNDİR'

Mehmet Şağbanşua

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada seçim tarihini 14 Mayıs olarak duyurdu.

Erdoğan, Menderes'in 14 Mayıs'ta 'Yeter söz milletin' diyerek sandıktan ezici bir zaferle çıktığını hatırlatarak, "Milletimiz aynı gün, bu darbe şakşakçılarına 'yeter' diyecektir" diye konuştu.

14 Mayıs 1950 genel seçimleri, Türkiye'de millet iradesinin sandığa yansıdığı ilk seçim olarak kayıtlara geçmiştir.

Gizli oy açık tasnif sisteminin esas alındığı ilk seçim olan 1950 seçimlerinde Demokrat Parti, CHP’nin kurduğu ‘liste usulü çoğunluk sistemi’ sayesinde TBMM’deki ezici üstünlüğü ele geçirmişti.

Seçim sonrası İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü’ye gönderdiği mektubunda "Feci şekilde kaybettik" yazdığı, Ankara’daki köşkünden halka "Nankör Millet!" diye bağırdığı günler yaşanmıştı.

Demokrat Parti’nin “Yeter!Söz Milletindir!”diyerek Cumhuriyetin kuruluşundan beri iktidarda bulunan CHP’yi sandığa gömmesinin üzerinden geçen tam 73 yıl sonra ülkemiz yeniden “Yeter!Söz Milletindir!” diyerek sandığa gidiyor.

1950 seçimlerinin en önemli figürü olan ve üzerinden yıllar geçmesine karşın eskimeyen sloganlar arasında gösterilen 'Yeter! Söz Milletindir” sloganının mimarı, gerçekten de mimarlık yaparak geçimini sağlayan Selçuk Milar'dı.

Devletin Teknik Öğretim Müsteşarlığı'nda memurluk yapan Milar, siyasal baskının hüküm sürdüğü yıllarda Demokrat Parti'nin kullanacağı slogana ve afişe cesurca imzasını atmıştı.

İlk kez 1946'da hazırlanan bu slogan, CHP iktidarında uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Ali Yücel'in de dikkatini çekmişti.

Yücel, Milar'ı yanına çağırarak benzer bir sloganı kendileri için bulup bulmayacağını sorar.

Milar ise işini kaybetme pahasına net bir duruş sergiler.

İşte, ikilinin tarihe geçen o diyalogu:

(Hasan Ali Yücel: 'HAY' - Selçuk Milar 'SM')

HAY: Demokrat Parti'nin "Yeter Söz Milletindir!" afişini siz yaptınız değil mi?

SM: Evet efendim, altında imzam var.

HAY: Sizi yürekten kutlarım. İnsanda hayranlık uyandıran çok üstün bir başarı.

SM: Teşekkür ederim. Özellikle sizin beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti.

HAY: Asıl sizden biz yararlanmak isterdik...

SM: Siz benden böyle bir hizmet isteseydiniz yapmazdım. Çünkü ben Türk milletinin demokrasi gerçeğini dinlemesini değil, yaşamasının hasreti içindeyim. O nedenle sizin iktidarı halkın oylarıyla kaybetmeniz ve muhalefetteki partinin iktidara gelmesini istiyorum.

HAY: Peki ama "Yeter" sözü ile ne demek istiyorsunuz...

SM: Ne yeter? Muhalifleri destekleyen vatandaşlara yapılanlar yeter; her gün gazetelerde okuduğumuz tatsız olaylar yeter; devletin görevi olan hizmetlerin muhalefetteki vatandaşlardan esirgenmesi yeter...

HAY: Bu afişi sizden kim istedi?

SM: Onu size kesinlikle söyleyemem Bakanım.

HAY: Neden?

SM: Başlarına neler geleceğini bildiğim için.

Tarihe not olarak düşülen bu diyalogdan kısa süre sonra Mimar Selçuk Milar, Şanlıurfa'ya sürülür. Milar o dönemki baskılara daha fazla dayanamayıp istifa metnini yönetime sunar.

Diyeceğim o dur ki, demokrasiye geçiş sürecimizde bedel ödeyenler olmuştur.

Milet için, memleket için her zaman doğruyu söyleyenlerin ve doğru çizgide yürüyenlerin özverileri, fedakarlıkları, mağduriyetleri ve cefaları tarihe not düşerken, bedel ödetmeye kalkanlar silinip gitmiştir.

Gerçekleri tarih yazar.

Dün böyleydi, bugün de böyle yarın da böyle olacak.

Yazarın Diğer Yazıları