Yaşadığımız yüzyıl küresel ölçekte büyük sorunlarla uğraştığımız ve ağır bedeller ödediğimiz bir sürecin içine bizleri çekti. İçinden çıkmak da zorlandığımız bu yüzyılın sorunlarıyla uğraşırken temel çıkış noktamızın da yine zengin kültürel mirasımızın bize sunduğu imkanları iyi kullanmayla ilgili olduğunu hatırlamamız gerekli.
Hafta içi zaman zaman uğradığım Hüseynik yerleşkesinin hüzünlü görünümü biraz umutlarımızı kırsa da yapacak işlerin olması bizlere nefes aldırıyor. Yazın bunaltıcı havasından kurtulmak için Hüseynik ideal serin havasıyla bizlere rahat nefes alma imkanı veriyor. Bu tarihi yerleşkenin korunması ve geleceğe taşınması da hepimizin sorumluluğunda.
Hüseynik meydanı tabir ettiğimiz tarihi yerleşkenin hemen altında yapılan park alanı çok doğru bir yatırım olmuş. Yıllar sonra BELEDİYEMİZİN BU TARİHİ YERLEŞKEYE YAPTIĞI EN DOĞRU YATIRIM olarak niteliyorum. Tarihi ve doğal çevreye uyumlu bu park günün her saatinde insanların dinlenmesi, piknik yapması, yürüyüş yapması için ideal imkanlar sunuyor. Bu yaklaşımın artarak devam etmesini dilemeyi bir yurttaşlık görevi olarak görüyorum.
Hüseynik mahallemizin adeta yılan hikayesine dönen şeher yolunun açılması da bir o kadar önemli. Bu tarihi yerleşkeye acil can suyu sağlayacak bu yol ile Harput-Hüseynik arasında önemli bir bağlantı sağlanmış olacaktır. 17 tescilli tarihi ev ve diğer tescilli eserleriyle Hüseynik Harput’tan sonra en fazla tescilli kültür varlığımızın bulunduğu önemli bir merkezimizdir. Bu mahallenin korunmasında bütüncül bir yaklaşımla hareket edilmesinin çok önemli olduğuna inanmaktayım. Sadece tescilli evlerin ve eserlerin korunması bizlerin temel amacı olmamalıdır. Bu alanın acil koruma amaçlı imar planı ile Harput eklenmesi gerekmektedir. Koruma amaçlı imar planının tarihi Hüseynik mahallesi ve çevresindeki doğal su kaynakları, havuzlar, bahçeler, anıt ağaçları dikkate alarak geniş bir alanı içine alacak şekilde kapsayıcı olması gerektiğine inanmaktayım.
Sonuç olarak el birliği ile Hüseynik’in korunmasında acil bir eylem planının yapılması gerekmekte. kamu-yerel-sivil toplum örgütlerinin Hüseynik konusunda bir araya gelmesi ve yol haritasını belirlemesi gerekmektedir. Zaman çok hızlı akmakta ve bizlere ağır bedeller ödetmektedir. Zamanın bu yıkıcı etkisinden az bir zararla kurtulmak içinde gecikmeden bazı kararların alınması ve uygulanması zaruri olmuştur. Özellikle Elazığ Belediyesinin tüm kurumlarıyla bu tarihi yerleşkeyi koruma konusunda tam bir seferberlik ruhuyla hareket etmesini beklemekteyiz. Kentimizin bugünü ve yarını için bu konununçok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Harput’ta yaptığımız hataları Hüseynik’te tekrarlamamak dileğiyle…