Mustafa Balaban

KENTE DAİR…

Mustafa Balaban

Kente dair soru sormak, eleştiri yapmak; sorunun çözümü veya cevabını birlikte aramak demektir. Bundan dolayı bu köşede yazdıklarım kentime dair sorduğum bazı soru/sorunlar ve bunlara dair çözüm önerilerinden ibaret olarak değerlendirilmelidir.

Kentimizin merkezinde son günlerde yaptığım gezilerde özellikle eski çarşıların bulunduğu sokaklarda ki hummalı çalışmalar beni umutlandırıyor. Bu çalışmaların daha dikkatli ve özenle yürütülmesinin önemine dikkat çekmek istiyorum. Kapalı Çarşı’da başlayan çalışmaların etap etap eski çarşıların bulunduğu alanda genişletilmesini doğru bir yaklaşım olarak görüyorum. Yüzyılda oluşmuş bu alanın ne kadar ihmal edildiğini bu çalışmalar sırasında bir kez daha gördük. Sokakların altyapı eksikliğinden, binaların çarpık yükseklikleri, kat arttırımları, geçmişte yapılan birçok yanlış ve mimari bütünlüğü bozan uygulamaların bu çalışmalarla bir defada giderilmesi mümkün değil. Bundan dolayı bu çalışmanın gelecek yıllarda yapılacak revizelerle bu alanlarda tarihi dokunun tam anlaşılmasına giden yolda bir başlangıç olarak değerlendiriyorum.

Elazığ Belediyemizden beklentilerimizde artarak devam ediyor. Yüz yıldır ihmal edilmiş, adeta el vurulmamış bir alana dokunmak çok önemli bir hizmet. Bunun tarihsel sorumluluğu da bir o kadar önemli. Bunun için eski çarşılar, hanlar ve ticari alanlarda yapılan çalışmalarda acil olarak bir bilim kurulu, danışma kurulu oluşturulmalıdır. Bu kurulda sanat tarihçi, mimar, restoratör, şehir tarihçisi, arkeolog, şehir plancısı, inşaat mühendisi, peyzaj mimarı vb. bilim dallarında uzmanlar yer almalıdır. Bu kurullarda kentin ilgili STK temsilcileri, esnaf örgütleri ile Ticaret Odası temsilcileri de bulunmalıdır. Çok geniş katılımlı bu kurullarda bir karar çıkmasının ne kadar zor olduğunun farkında olarak yazıyorum. Bu kurulların oluşumunda gerçekten bilgili, ilgili, birikim sahibi insanlar olursa sonucun olumlu olacağına inanarak yazıyorum.

Belediyemiz Kudeb birimini Harput taşıyarak çok önemli bir iş yaptı. Belediye sınırları içinde bulunan yüzlerce tescilli yapımız bulunmakta. Bunlar zaman zaman bilimsel olarak uzman firmalarla restore edilmekte ve çalışmalar artarak devam etmekte. Bu süreçte onarılan her yapı, restore edilen her sokak bir süre sonra küçük onarımlara ihtiyaç duymaktadır. Bunun içinde in geleneksel mimarinin ustalarından oluşan bir Kent Atölyesini oluşturmasının önemine dikkat çekmek istiyorum. Başta taş duvar ustası, ahşap ustası(marangoz), kerpiç ustası, sıcak demir ustası, bakır ustası olmak üzere bu atölyenin kuruluşunu gerçekleştirmelidir. Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliğinin birikimi burada bizlere yol gösterici olabilir. Mardin, Diyarbakır, Gazi Antep, Kayseri gibi kentlerde ki Belediyeler bu konularda önemli işler yaptılar. Elazığ Belediyesi olarak kurulacak kent atölyelerinde yetişen ustalar restorasyonlar ve onarımlarda fiili görev yapacağı gibi, bu mesleklerde yeni ustalar yetiştirerek önemli bir misyonu yerine getirecektir. Bugün başta Avrupa olmak üzere en fazla talep edilen taş duvar ustaları, taş yontucuları tekrar yetiştirilebilecek ve bir çok yurttaşımız bu meslekleri öğrenerek istihdam edilebilecektir.

Kentimizin daha yaşanabilir bir kent olması için yaptığım bu öneriler yaşadığımız şehrin var olan potansiyelini iyi kullanması ve bunu ekonomiye katma değer yaparak büyümesiyle doğrudan ilgilidir. Bunun için kent yönetiminin birlikte karar alıp süreci takip ederek sonuçlandırması çok önemli görülmelidir.

 

Yazarın Diğer Yazıları