Microsoft tarafından desteklenen Küresel Spor İnovasyon Merkezi (GSIC), sporda inovasyonun merkezidir, Avrupa'da öncüdür ve yalnızca spor endüstrisinin tüm alanlarına en son teknoloji gelişmelerini getirmeye odaklanmıştır.
GSIC Mayıs 2015'te kapılarını açtığından beri hedefi, girişimcilerden, üniversitelerden ve kurumlardan oluşan geniş ve kapsayıcı bir uluslararası ekosistem yaratmak olmuştur. Bu ekosistem, Merkez aracılığıyla sinerjiler, yeni projeler ve ürünler ve tabii ki işletmeler yaratabilir.
GSIC'nin amacı, spor endüstrisini güçlendiren ve insanların hem spor deneyimi (profesyonel ve amatör) hem de izleyici olarak daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasını sağlayan projeleri ve faaliyetleri teşvik etmek için spor şirketlerini ve organizasyonlarını desteklemektir. Merkez, deneyim ekosisteminin geliştirildiği, inovasyonun sağlandığı ve spor hizmetleri, cihazları ve mekanlarında teknolojilerin kurulmasını sağlayan bir alanı temsil eder.
GSIC son dört yıldır teknoloji tabanlı şirketler, spor kuruluşları, kurumlar, endüstri profesyonelleri ve paydaşlardan oluşan geniş bir ekosistem oluşturmaktadır.. Şu anda GSIC, çok çeşitli faaliyetlerle (performans, sağlık, eğitim, BT, eSpor, akıllı stadyum, taraftar katılımı vb.) ilgili 32 ülkeden 200'den fazla üyeye sahip. GSIC projeleri, spor endüstrisinde daha büyük bir küresel etki yaratmamızı sağlayan ve endüstrideki en büyük ortak ağına ve en iyi uzmanlara sahip açık bir inovasyon merkezi olarak konumumuzu yeniden teyit eden uluslararası bir kapsama sahiptir.
GSIC'nin felsefesi 5 sütuna dayanmaktadır: ağ oluşturma, yeni kurulan şirketler ve şirketler, vitrin, uygulamalı araştırma ve inovasyon, Microsoft Çözümleri. Bunlar, Merkezin dünya çapında spor endüstrisine güç vermek için ortakları ve ortaklarıyla birlikte üzerinde çalıştığı kategorilerdir.
GSIC'nin inovasyonu spor endüstrisine bağlamayı ve değer zincirini farklı faaliyetler yoluyla iyileştirmeyi hedeflediği akılda tutularak, Merkez, spor endüstrisinin ileriye doğru ilerlemesi için zorlukların ve eğilimlerin neler olduğunu daha iyi anlamak amacıyla Ocak ve Nisan 2019 arasında bir anket gerçekleştirdi (vizyon 2025).
Spor endüstrisinin çok çeşitli paydaşları -hepsi GSIC üyesi- dijital inovasyon yoluyla dünya çapında sporun geleceğini nasıl öngördükleri konusunda yaklaşımlarını sundular ve bu da Spor Kuruluşlarının Dijital Dönüşümü 2025 Raporunda sunulan aşağıdaki kolektif görüşe yol açtı. Bu nedenle, bu belge, GSIC üyelerinin faaliyet gösterdiği spor endüstrisi senaryolarını ve bu konuda sahip oldukları genel vizyonu ele alan beş ana alanda çeşitli öngörüler sunmaktadır:
Raporun, Spor endüstrisinin geleceğine dair genel vizyonunda;
Ekonomik ve sosyal bir perspektiften spor endüstrisindeki bir sonraki trendlerin ne olacağına ve analiz edilen her dönüşüm alanında 2025 yılına kadar ele alınması gereken ana zorlukların ne olacağına dair bir genel bakış sunuyor.
Akıllı mekan: Uzmanlar, taraftarların yolculuğunu tüm farklı müşteri temas noktalarında dönüştürmek için spor mekanlarında dijital çözümlerin yoğun bir şekilde benimsendiğini belirtiyor. Bu bağlamda, bu rapor, yalnızca taraftar deneyimini geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda karlılığı ve güvenliği de artırmak için akıllı mekanlara dahil edilecek ana yenilikçi dijital varlıkların neler olduğuna dair bir anlık görüntü sunuyor.
Taraftar katılımı: Yeni dijital platformların yaygınlaşması, spor kuruluşlarının katılımcıların profillerini daha iyi anlamalarına, müşteri hedeflemelerini iyileştirmelerine ve kişiselleştirilmiş deneyimler yaratmalarına olanak tanıyor. Bu belge, yenilikçi dijital teknolojilerden yararlanmanın maç günü boyunca (maç öncesi, sırasında ve sonrasında) taraftar katılımını nasıl artırabileceğini gösteriyor.
Takım ve sporcu performansı: Katılımcılara göre, yalnızca taraftarlar teknolojinin kullanımından doğrudan faydalanmayacak, sporcular ve takımlar da giyilebilir cihazlar ve sensör veri toplama yoluyla performanslarının arttığını görecekler. Bu rapor teknolojik yeniliğin sporcuların performansına dair daha fazla öngörü sağlayabileceği farklı yolları araştırıyor.
İş içgörüleri ve üretkenlik: Teknoloji ilerledikçe, spor işletmeleri yeni fırsatlardan yararlanmak için süreçlerini uyarlamak ve dönüştürmek zorunda kalacaklar. Uzmanlar, farklı teknolojik çözümlerin 2025 yılına kadar iş üretkenliğini nasıl artıracağını paylaştılar.
ESpor: eSpor son birkaç yılda önemli ölçüde büyüdü ve küresel bir fenomen haline geldi. Bu rapor, yakın gelecekteki farklı temel büyüme alanlarını hem tüketici hem de işletme perspektifinden ele alıyor.
Spor Kuruluşlarının Dijital Dönüşümü 2025 Raporunda sunulan anket sonuçları, GSIC'nin her yıl bir araya getireceği ve bilgi edinmek ve daha fazla yenilik ve girişim teşvik etmek için spor ve inovasyon ekosisteminin geri kalanıyla paylaşacağı bir dizinin ilki olarak anlaşılmalıdır.
Kaynak: https://sport-gsic.com/digital-transformation-of-sports-entities-by-2025/