Turan Yıldız

Kasis (Tümsek) Meselesi

Turan Yıldız

Eğitim seviyesi görece düşük ülkelerde trafikteki hız kontrolünü sağlamak amacıyla Belediyeler eli ile kasisler yapılmaktadır. Maalesef ki ülkemizde ve ilimizde de trafikteki hız kontrolünü sağlamak için bu metot uygulanmaktadır.

 

Geçenlerde evden iş yerine giderken (Hilalkent Mahallesi - İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) geçtiğim tüm kasisleri saydım. 8.800 metre ve 19 adet kasis. Yani yaklaşık 465 metrede bir kasis var. İnsanı rahatsız edecek sayıda, darlıkta ve yükseklikte.

 

Madem kasis yapacaksınız ve buna mecbursunuz bari standartlara uygun yapın. Mesela kasis yüksekliği 7,5 ila 10 cm arasında olsun, kasis boyu 3,6 ila 3,8 metre arasında olsun, 50 metre öncesinde uyarı levhası bulunsun, vs. artık siz TS 6283’e bakarsınız. 

 

Öneri olarak da şunu söyleyebilirim, 6,7 metre boyunda kasisler yaparak bunu da kaldırıma bağlayabilir ve yükseltilmiş yaya geçidi olarak kullanabilirsiniz. İşlevsel olur, ayrıca bu uygulamayı Arnavut kaldırımı taşından ya da benzer malzemeden yaparsanız bir de estetik katmış olursunuz.

 

Ama ne olursa olsun güzel memleketime bu kadar kasisi yakıştıramıyorum. Yani Belediye kendi konfor alanında kalmak için vatandaşının konforunu elinden almamalı bence.

 

Bakın hız kesici kasislerin birçok dezavantajı bulunmakta. 

  • Son anda fark edilen kasisten dolayı ani fren….. ve kaza veya balata ve tekerlerde aşınma ya da süspansiyon sorunları. Eeeee uyarı levhasını kasisin bir metre önüne koyarsan ve kasisi boyamazsan olacağı da budur.

  • Tabanı yere yakın araçların altının sürtülmesi. Neden acaba? Yoksa bizim kasisler çok mu yüksek?

  • Bazı sürücülerin hız kesicide kaybettiği hızını kasisten çıkar çıkmaz gaza aşırı yüklenerek yeniden kazanmaya çalışması ve bu durumdaki ekstra yakıt tüketimi, gürültü ve hava kirliliği

Falan, filan vs vs vs

 

Bunların hepsi mühim ANCAAAAK kasislerin en büyük dezavantajı acil durum müdahale araçlarının seyrini zorlaştırmasıdır. Ambulans, itfaiye, emniyet araçları gibi. Bir yakınınızı ambulansta hayal edin ve fazla sarsılmadan ivedi bir şekilde hastaneye yetiştirilmesi gerekiyor. Ana yola çıkana kadar ALLAH yardımcısı olsun.

 

Dolayısı ile bu probleme alternatif çözümler üretmeliyiz. Önerim şudur:

 

Sabit hız kameraları. 

 

Bu konu ile ilgili İngiltere ve Fransa’da yapılan uygulamalarda fayda/maliyet analizinin 2,7 olduğu görülmüştür. Neden Elazığ’da da olmasın?

Sonuç olarak;

Ya kuralına göre yapın ya da kendi konfor alanınızdan çıkarak bu konuda Türkiye’ye örnek bir Belediye olun.

Yazarın Diğer Yazıları