10 Milyar Japon Yeni Borç mu ? Değil mi?

Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğluları'nın dün katıldığı tv programında açıkladığı Elazığ Belediyesi'nin borçlarına alt yapıda kullanılan 10 Milyar Japon Yeni (bugünkü kurla 2 Milyar 115 Milyon TL) kredi borcunu eklememesi gözden kaçmadı.

10 Milyar Japon Yeni Borç mu ? Değil mi?

Elazığ Sonsöz Gazetesi olarak 17 Kasım 2021 tarihinde manşetimize taşıdığımız alt yapı kredisi bugünlerde siyaset gündeminin ilk sırasını koruyor.

10 Milyar Japon Yeni Borç mu ? Değil mi?
Dün akşam Kanal E ve Kanal Fırat Tv Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırladığı Gündem Özel Programının konuğu olan  Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğulları'nın kullanılan 10 Milyar Japon yeni krediyi sanki borç değilmiş gibi anlatması dikkatlerden kaçmadı.
“Bu kredi de şu şekilde ödenecek. 7 yılı ödemesiz, 18 yıl ödemeli toplamda 25 yıl süreyle ödenecektir. Kasaya para girmiyor, hemen borcu ödemiyorsun, haneye borç yazılmıyor, bugün hak ediş olduktan 7 yıl sonra Elazığ Belediyesi’ne borç olarak dönüyor. Biz sadece şu anda yapılan ihalelerin KDV’sini ödüyoruz."ifadelerini kullanan Şerifoğulları’nın  bir yandan haneye borç yazılmıyor derken diğer yandan da 7 yıl sonra Elazığ Belediyesi’ne borç olarak dönüyor diye açıkladığı alt yapı ihalelerinde kullanılan krediyi Elazığ Belediyesi’nin borçlarına eklememesinin nedeni kamuoyu tarafından merak ediliyor. 
Elazığ Belediyesi’nin borcunu 1.460.980.000 TL olarak açıklayan Şerifoğulları’nın alt yapı için kullanılan  bugünkü kurla 2 Milyar 115 Milyon 330 TL (10 Milyar Japon Yeni) krediyi bu borç rakamına eklemediği ortaya çıktı. Sadece bu iki rakam dikkate alındığında, Elazığ Belediyesi nin borcunun EBUAŞ borcu , kredi faizleri  hariç 3 Milyar  576 Milyon 330 TL olduğu görülüyor.
"Aldığımız tarih 2021 bugün 2024. O günkü Japon Yeni kuru ile bugünkü kur arasındaki farka baksınlar.” diyen Şerifoğulları’nın ifade ettiği Japon yeni son 3 yılda TL karşısında % 300 artış göstermiş.